Masakanku
Tuesday, May 23, 2006 kacang panjang + udang masak lemak cili api


Hari ni saya tergerak nak masak kacang panjang campur udang masak lemak cili api. Oleh kerana saya dan suami jer yang dewasa, masakan saya selalunya kuantiti sikit, jadi sukatan bahan masakan pun sedikitlah.

5 atau 6 btg kacang panjang atau kacang buncis
5-10 biji cili api (kalau suka pedas boleh tambah lagi)
3 or 4 cm kunyit hidup
6-10 ekor udang kertas sederhana besar / udang harimau
1/2 biji kelapa parut
1 biji bawang merah - dihiris2
1 keping kecil asam keping (kalau banyak kacang panjang n udang, bolehlah besar sedikit asam keping tu)
garam secukup rasa

p.s. Terserah pada anda untuk memekatkan kuah tersebut atau mencairkannya.


Cara:

-kacang panjang atau kacang buncis di potong ikut suka.

-cili api dan kunyit hidup ditumbuk lumat. petua nak cepat lumat, masukkan sedikit garam utk mempercepatkan proses melumat.

-udang dibuang kepala, ekor dan kulit. Tapi kalau suka kulit, dikekalkan tak mengapa.

-santan kelapa tu terserah nak bahagi kepada pekat dan cair. tp saya campur sekali terus. Masak lemak cili api sebaiknya berkuah pekat. baru kick.

-campurkan semua bahan ni dalam satu periuk dan biarkan hingga menggelegak. Letakkan garam sesedap tekak sendiri. Setelah kacang empuk bolehlah ditutup api.

p.s. masak lemak cili api saya ni stail org nogori tak de tumis2.
p.s.s. masak lemak cili api ni sedap dimakan sekali dengan ikan kembung goreng. ikan lain pun boleh juga, tapi paling best ngan ikan kembung goreng. oh ya, ikan masin pun boleh. layan jerlah...

Posted by Kaklong Syikin :: 5/23/2006 06:50:00 PM :: 0 comments

Post / Read Comments

---------------oOo---------------