Masakanku
Friday, May 26, 2006 Labu kuning masak lemak cili api

Persiapan bahan-bahan ni utk 2 -3 orang.

Bahan-bahannya:

1/2 biji labu kuning sederhana besar
5-10 biji cili api (kalau suka pedas boleh tambah lagi)
1- 2 cm kunyit hidup (jika suka warna kuning kuat, blh tambah lagi tapi pastikan rasa tak maung nanti)
santan kelapa secukupnya
sehelai daun kunyit (daun besar atau kecil bergantung pada kesesuaian)- disiat dua
garam secukupnya

Cara-caranya:

-labu direbus separuh empuk.blh dimasukkan sedikit garam

-cili api + kunyit ditumbuk lumat (kalau nak cepat lumat masukkan sedikit garam)

- satukan semua bahan diatas dan jerang atas api. Biarkan menggelegak. Kalau tak mahu pecah minyak, kacau sentiasa. Rasa kuah tu ikut kesedapan tekak, cukup atau tidak masinnya.

p.s. Air rebusan labu tu blh digunakan sbg tambahan kepada santan pekat.

p.s.s. Kalau guna serbuk santan peket tu, campur jer dlm air rebusan labu tu.

Posted by Kaklong Syikin :: 5/26/2006 10:17:00 PM :: 2 comments

Post / Read Comments

---------------oOo---------------