Masakanku
Friday, May 26, 2006
Ikan masak taucu
Bahan-bahan ini utk 2-3 orang.
2 - 3 ekor ikan kembung atau beberapa ketul ikan tenggiri
1 biji labu bawang besar
1 biji lada besar hijau
1 biji lada besar merah
sehiris dua halia (pilihan)
2-4 sudu besar taucu (saya biasa guna jenama Tamin)
gula secukupnya
sedikit air asam jawa
air secukupnya
Cara-caranya:
- ikan digoreng, tak perlu garing (jika suka garing, tak mengapa, cumanya takut isi ikan rasa keras nanti)
- bwg besar, cili hijau dan merah dihiris
-tumis bahan2 hiris sampai kekuningan
-kemudian masukkan taucu, kacau rata
- masukkan sedikit air asam jawa dlm satu sudu teh atau lebih ikut suka
-masukkan air jika suka berkuah banyak dan tambah gula sesedap rasa
-oleh kerana taucu ni masin, tak perlu tambah garam, kecuali jika air terbanyak dimasukkan, maka garam boleh ditambah sedikit dan sesedap tekak.
-tutup api setelah semua sebati dengan baik.
Posted by Kaklong Syikin ::
5/26/2006 10:48:00 PM ::
0 comments
Post / Read Comments
---------------oOo---------------