Masakanku
Friday, May 26, 2006 Ikan masak taucu

Bahan-bahan ini utk 2-3 orang.

2 - 3 ekor ikan kembung atau beberapa ketul ikan tenggiri
1 biji labu bawang besar
1 biji lada besar hijau
1 biji lada besar merah
sehiris dua halia (pilihan)
2-4 sudu besar taucu (saya biasa guna jenama Tamin)
gula secukupnya
sedikit air asam jawa
air secukupnya

Cara-caranya:

- ikan digoreng, tak perlu garing (jika suka garing, tak mengapa, cumanya takut isi ikan rasa keras nanti)

- bwg besar, cili hijau dan merah dihiris

-tumis bahan2 hiris sampai kekuningan

-kemudian masukkan taucu, kacau rata

- masukkan sedikit air asam jawa dlm satu sudu teh atau lebih ikut suka

-masukkan air jika suka berkuah banyak dan tambah gula sesedap rasa

-oleh kerana taucu ni masin, tak perlu tambah garam, kecuali jika air terbanyak dimasukkan, maka garam boleh ditambah sedikit dan sesedap tekak.

-tutup api setelah semua sebati dengan baik.

Posted by Kaklong Syikin :: 5/26/2006 10:48:00 PM :: 0 comments

Post / Read Comments

---------------oOo---------------