Masakanku
Saturday, May 27, 2006
Bubur durian
Bubur ni versi saya :)
Bahan-bahannya:
kacang hijau (sukatan ikut suka sendiri)
santan kelapa secukupnya (kalau boleh biar dpt menenggelamkan kacang hijau tu)
5 atau 6 ulas durian (kalau suka banyak blh tambah lagi dan ia bergantung pada banyak mana sebenarnya kacang hijau tu)
gula merah (optional)
gula putih (ikut semanis tekak)
daun pandan 1 helai
secubit garam
Cara-cara:
- Rebus empuk kacang hijau (stail saya, biasanya sampai kacang tu mengembang dan jadi seakan pecah2)
- setelah itu. Satukan semua bahan diatas dan jerang atas dapur.
-jika mahu menggunakan gula merah, sama ada ia sama sukatan dengan gula putih atau lebihkan sukatan gula putih atau kurangkan sukatan gula putih tu. Ikut kesukaan tekak masing2)
-kalau isi durian tu dah nampak terlerai daripada bijinya, boleh ditutup api. Dan lagi satu, bau durian tu dah semerbak wangi, petanda juga ia dah boleh ditutup api.
- kalau dibiar terlalu lama atas api, bubur akan jadi terlalu pekat. Kalau ini berlaku, blh tambah santan cair atau air suam atau panas.
Posted by Kaklong Syikin ::
5/27/2006 03:44:00 PM ::
5 comments
Post / Read Comments
---------------oOo---------------