Masakanku
Saturday, May 27, 2006 kuih kacang hijau

hmm.. saya tak tau apa nama sebenar kuih yang diperbuat drp kacang hijau ni, tp saya gelarkan ia kuih kacang.


Bahan-bahan untuk kuih:

kacang hijau (ikut sukatan sendiri ya)
tepung gandum (sukatan ikut keperluan)
gula pasir (ikut manis tekak)

Bancuhan tepung untuk menggoreng:

tepung gandum (sukatan sendiri)
air secukupnya (utk pekat, sedikit air.Untuk cair, banyakkan air)
garam secukupnya
secubit dua serbuk kunyit sebagai pewarna (jika suka)


Cara-cara:

-rebus kacang hijau sampai empuk, kalau air dah kering, tambah air lagi sampai empuk(stail saya sampai kembang dan nampak pecah2).

-bila kacang dah empuk dan air rebusan kering, ketika ini, perlahankan api dapur atau boleh juga ditutup.

- kemudian, masukkan gula ikut manis tekak dan gaul mesra.

-kemudian, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan gaul rata hingga kacang melekat antara satu sama lain.
(Tujuan utama tepung adalah utk membolehkan kacang tu diuli dan dikepal2. Kalau terlebih tepung, bila ia digoreng, ia akan keras dan dicampak ke dinding tak pecah ;). lagi satu, nanti akan terasa lebih tepung dan kacangnya kurang terasa. )

-biarkan ia sejuk.

- setelah sejuk, bolehlah membuat kepalan2 kecil (bulat2kan kemudian leperkan ia ngan tapak tangan, ikut suka nak tebal atau nipis. Kalau masa mengepal tu ia melekat2 kat tapak tangan, sapukan tapak tangan tu dengan tepung gandum. buat hingga selesai.


cara2 bancuhan tepung : satukan semua bahan sekali, rasa masinnya. ikut kesukaan tekak.

Menggoreng: panaskan minyak dan celupkan kepalan kacang tu kedalam bancuhan dan goreng ia sampai kekuningan atau nampak salutan tepung tu dah masak.

Posted by Kaklong Syikin :: 5/27/2006 04:01:00 PM :: 2 comments

Post / Read Comments

---------------oOo---------------