Masakanku
Saturday, May 27, 2006
Kobis goreng ala mamak
Resepi ni saya dapat drp mak saudara saya dah lama. tapi baru beberapa minggu lepas saya cuba buat. mmg kena ngan selera saya :). Oh ya, masakan ni sedap dimakan dengan kari ikan bawal or apa2 jenis masakan kari.
Bahan-bahan ni utk 2 orang makan;
Sebelah kobis sederhana besar
1 sudu teh biji sawi (biji ni warna hitam kecil)
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
2-3 helai daun kari
1 biji lada merah-dihiris
sedikit serbuk kuning utk pewarna
garam secukup rasa
sedikit air
Cara-cara
1. kobis dipotong-potong nipis panjang atau kecil, jgn potong besar, kata mak sedara kurang umpph
2. Tumis bahan2 hirisan sampai kekuningan
3. kemudian masukkan biji sawi, serbuk kunyit dan daun kari, dan kacau hingga naik bau.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Masukkan kobis dan kacau rata, tambah air jika suka. setelah puas hati dengan rasa dan nampak masak, tutup api.
p.s. masakan ni mmg asas tanpa ada perencah tambahan seperti ikan bilis, atau udang kecil. Jika suka, bolehlah masukkan juga.
p.s.s. jika suka boleh juga masukkan kiub ikan bilis.
p.s.s.s. juga boleh ditambah sos tiram.
Posted by Kaklong Syikin ::
5/27/2006 04:55:00 PM ::
4 comments
Post / Read Comments
---------------oOo---------------