Masakanku
Wednesday, June 07, 2006 Singgang ikan kerisi

Ni salah satu singgang kegemaran saya. Kuahnya masam2 dan isi ikan tu manis2. Ini kalau dpt ikan yg freshlah.

Bahan-bahannya:

2-3 ekor ikan kerisi - disiang dan terserah nak dipotong2 atau tidak
3-4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 atau 1/2 inci halia
2-3 biji cili api (blh tambah jika suka pedas)
sehiris dua kunyit hidup atau sedikit serbuk kunyit sebagai ganti
1 keping asam keping (besar atau kecil asam keping tu bergantung pada kuantiti ikan. kalau seekor dua saja, eloklah asam keping yg kecil, kalau besar takut terlbih masam pula)
garam secukup rasa
bawang goreng utk hiasan (optional)
daun sup dan daun bawang utk hiasan - dihiris2 (optional)
air secukupnya sebagai kuah


Cara masakan:

1. Tumbuk kasar bwg merah, bwg putih, halia, cili api, kunyit hidup
2. Tumis bahan2 tumbuk ini sampai kekuningan
3. Masukkan ikan kerisi, gaul mesra
4. Masukkan air pula (biasanya agak2 tenggelam ikan2 tersebut. Ikut suka) dan asam keping
5. Biarkan menggelegak dan masukkan garam secukup rasa. Boleh juga masukkan garam awal sebelum air menggelegak. Ikut suka.
6. Nampak ikan dah sedia masak. Masukkan hirisan daun bawang dan bawang goreng. Kacau sedikit dan tutup api.

Posted by Kaklong Syikin :: 6/07/2006 12:29:00 AM :: 0 comments

Post / Read Comments

---------------oOo---------------