Masakanku
Saturday, July 22, 2006 Pegedil daging

Salam. weii la..lamanya tak masukkan resepi. Dah bersawang ni. Oklah, saya nak share resepi pegedil daging yang saya pelajari daripada ibu mertua saya.

Bahan-bahannya:

1 mangkuk daging dipotong kecil2 atau dicincang
3-4 biji kentang - dibuang kulit dan di potong 4 atau 6 bagi setiap biji. bersihkan dan lumurkan dengan sedikit garam.
1-2 sudu teh serbuk lada sulah
suku batang lobak merah - samada dicincang halus atau dihiris nipis2 dan pendek
beberapa batang daun sup - dihiris atau dicincang halus
2- 3 biji telur sebagai salutan pegedil
Minyak secukupnya

Cara masakan

1. tumis sedikit minyak, masukkan daging cincang tersebut. goreng sampai masak. angkat dan toskan sekejap. setelah tu blender halus daging goreng tersebut.

2. panaskan minyak lain pula. goreng kentang hingga masak. angkat dan toskan sekejap. masukkan dlm besen kecil dan tumbuk hancur dengan anak lesung.

3. Satukan semua bahan2 yang lain termasuk daging blender tadi kecuali telur ke dalam besen kecil tersebut. Gaul mesra dan buat kepal kepal kecil atau besar ikut suka.

4. Pukul 2 -3 biji telur mengikut kesesuaian kuantiti pegedil tersebut dan campur dengan sedikit garam. Kemudian celupkan pegedil tadi dan gorengkan ia di dalam minyak yang panas hingga warna keperangan atau coklat muda. Yang penting nampak ia dah masak.

Posted by Kaklong Syikin :: 7/22/2006 02:13:00 AM :: 0 comments

Post / Read Comments

---------------oOo---------------