Saya bukan pakar memasak, tetapi saya suka belajar memasak. Dan saya suka berkongsi resepi yang saya tahu dengan anda. Jom kita memasak...
About Me
Name::Kaklong Syikin From::Gombak, Selangor, Malaysia
Ibu kepada 6 cahayamata yang aktif,sihat dan ceria. Surirumah merangkap pelajar baru. Saya ni orangnya tegas, garang pun ya, tapi mudah menangis. Mudah mesra tapi ada sempadannya.Suka bercerita dan pandai berleter pula. Tak percaya? Tanya suami dan anak-anak saya. View my complete profile
Dua hari lepas saya dapat membeli tauhu putih hasil buatan orang Melayu kita. Lama dah tak buat tauhu sumbat. Maka saya pun buatlah. Jadi, kat bawah ni resepinya.
Bahan-bahan:
4-5 keping tauhu putih. Potong dua dan berbentuk tiga segi. Rendamkan seketika dengan sedikit garam dan serbuk kunyit sebagai pewarna.
Taugeh mentah. Banyak atau sedikit ikut suka.
Timun & Lobak merah. Hiris nipis dan halus. Sukatannya ikut kesesuaian tauhu sumbat yang disediakan.
3-4 biji lada merah besar. Potong dan buang biji-bijinya kecuali anda suka kekalkan biji2nya.
2-3 ulas bawang putih
1 sudu teh cuka (kalau suka boleh lebihkan)
Gula secukupnya.
Cara masakan:
1. Toskan tauhu yang direndam tadi.
2. Panaskan minyak. Goreng semua tauhu tadi hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Biarkan ia sejuk. Setelah sejuk, potong tengah tauhu tersebut utk disumbatkan dengan isinya nanti.
3. Masukkan lada besar merah dan bawang putih ke dalam blender. Masukkan air agak-agak tenggelam lada besar tersebut. Blender hingga hancur isi2 lada merah dan bawang putih tu.
4. Masukkan air lada besar ni ke dalam periuk kecil. Jerang atas api.
5. Masukkan gula pasir mengikut sedap tekak anda dan cuka tadi juga. Biarkan ia menggelegak dan nampak likat. Barulah menutup api.
6. Masukkan taugeh, timun dan lobak merah ke dalam tauhu tersebut. Kemudian cicahlah tauhu sumbat anda dengan sos pencicah tersebut.
Posted by Kaklong Syikin ::
7/22/2006 02:41:00 AM ::
8 comments