Masakanku
Thursday, September 14, 2006
Lempeng pisang
Assalamualaikum,
alahai...bersawang dah blog ni.
Saya nak kongsi resepi lempeng yang nama glemernya pancake. Saya ambil resepi asal drp buku MAKANLAH SAYANG oleh DR. FATIMAH ARSHAD.
Bahan2nya;
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan susu segar
2 camca besar margerin
2 camca besar gula 6 camca teh baking powder
secubit garam
bahan tambahan oleh saya sendiri:
1-2 cawan pisang lenyek
Cara2nya:
1.Ayak tepung dengan baking powder
2. Pukul telur hingga kembang
3. Masukkan gula & pukul lagi
4. Masukkan semua bahan kecuali margerin dan gaul/pukul hingga basah rata (jangan dipukul keterlaluan)
5. Panaskan kuali leper & sapukan margerin
6. Curahkan 1/2 cawan adunan
7. Apabila keluar buih, balikkan.
6. biarkan hingga kekuningan.
Kata penulis buku ini, ia sesuai dimakan dengan madu lebah atau sirap gula selepas disapu dengan margerin. (Hari tu saya tak sapu apa2 pun sebab dah dicampur dengan pisang. So ada perasa pisanglah)
p.s. Gambar ada, tapi tak reti nak pindahkan drp hp suami ke pc. Tunggu dia free untuk downloadkan. Nantilah ya.
Posted by Kaklong Syikin ::
9/14/2006 07:58:00 AM ::
0 comments
Post / Read Comments
---------------oOo---------------